FAQ / Een weekje hier. - Reisverslag uit Rakaia, Nieuw Zeeland van Joost Claassen - WaarBenJij.nu FAQ / Een weekje hier. - Reisverslag uit Rakaia, Nieuw Zeeland van Joost Claassen - WaarBenJij.nu

FAQ / Een weekje hier.

Door: Joost zelf

Blijf op de hoogte en volg Joost

05 Maart 2007 | Nieuw Zeeland, Rakaia

FAQ / Een weekje hier.

Een FAQ (frequient asked questions) en een verhaaltje over afgelopen week en weekend.

Deze week hebben we hier meegeholpen op de boerderij. Wat we maandag en dinsdag gedaan hadden heb ik al verteld. Woensdag voormiddag hebben we weinig gedaan, ik heb een paar koeien doorgejagen, die daarna bekapt werden, namiddag mochten we mee de koeien gaan halen, met een quad (250cc en een 500cc voor de liefhebbers) door de wei achter de koeien aan. Donderdag voormiddag eerst de getrokken hakselaar zuiver gemaakt en daarna met de quad gif gaan spuiten aan de randen van de weilanden, en ’s middags bij de andere melkstal de koeien gaan halen. Vrijdag voormiddag ook gif gespoten en ’s middags heb ik met een crossmotor (125cc) de koeien gehaald.

Een klasgenoot zit hier in het zelfde dorpje voor stage zijn we afgelopen week ook achter gekomen. We wisten dat hij in de buurt zat van Christchurch maar in het zelfde dorpje is wel toeval, donderdagavond is hij hier geweest, en wij zijn vrijdag daar geweest, een beetje bijbuurten.

Zaterdag ochtend zijn we samen met Niels, die klasgenoot door Arhtur’s Pass naar de westkust van het zuidereiland gereden. Een rit van 430km hoofdzakelijk door de bergen tot het stadje Hokitika gereden. Dit zou een mooi stadje zijn, was ook wel mooi, maar er was geen zak te doen, na dat we in alle drie de kroegen een paar pilsjes ophadden, hadden we een paar flessen bier in de laatste kroeg gekocht en naar het strand gegaan. Daar hebben we een leuk vuurtje gestookt, en onder het genot van een koud pilsje nog ongeveer twee uur op het strand bij ons vuurtje gezetten, slap zeveren en ouwehoeren…

Zondag zijn we terug gereden van af Hokitika naar Rakaia, alleen nu zijn we via de Lewis Pass gereden, dit was weer een ritje van 470 km dus we dit weekend een 900km gereden :D
Vandaag hebben we nog wat stro ingepakt en de kalverhokken in elkaar gezet zodat er deze week weer kalveren in kunnen, en na de middag heb ik wat video en foto’s gemaakt tijdens het melken, maar die volgen een andere keer nog wel.

Volgende week weet ik nog niet wat we gaan doen, die boer heeft zoveel beloofd, maar of hij het waar kan maken ik ben benieuwd, dat zullen we vandeweek wel zien… verder zijn we van plan hier nog te gaan buurten met sommige Nederlandse boeren… We zien wel, krijg je volgende keer wel te horen, wat we nog gedaan hebben..
Ook hebben we nog niets gehoord van of over ons volgende adres waar we ook twee weken naar toe gaan, maar ja, die mevrouw van de Massey is altijd vrij laat dus we zullen zien.

Nu nog een FAQ, omdat ik in verschillende mailtjes en reacties eigenslijk steeds de zelfde reacties krijg…

Hoe is het links rijden/ auto rijden daar?
Auto rijden valt wel mee, alleen bij andere wegen inslaan is het heel goed opletten, want dan wil je wel eens de verkeerde weghelft kiezen. In het begin had ik nog wel eens dat er een auto op de zelfde baan tegemoet kwam, of dat ik wegmarkering op z’n kop zag staan..
Snelwegen kennen ze hier niet, het zijn alleen wegen vergelijkbaar met onze provinciale wegen, en mag je dan hier 100 km/h rijden. Wegen in dorpen zijn ooit 15 meter breed en waarom, dat zou ik niet weten. In de dorpen mag je afwisselend 50/70 of 80 km/h rijden..
Ook zit de schakelaar van de ruitenwisser en richtingaanwijzer andersom, dus bij het afslaan gingen de ruitenwissers op en neer en het was in het begin vervelend om hem goed in z’n derde versnelling te zetten, want je schakelt natuurlijk vanaf de andere kant, wel zitten de versnellingen gewoon op de zelfde plaats als bij ons.

Hoe is het zelf koken?
Koken… mis ons mam toch wel! Maar het lukt aardig, pasta’s of gewoon aardappels met groente uit blik en een goed stuk vlees gewoon Hollandse kost, hier in de winkels hebben ze ook ongeveer het zelfde assortiment. We hebben in ieder geval nog geen honger geleden.

En de was?
Weer mis ik ons mam / zusjes, de was komt ooit vreemd uit de machine maar meestal toch schoon. We gooien gewoon alles bij elkaar, behalve de witte was, en dan op 40 graden, wat poeder erin en gaan. Op het moment heeft alle was last van blauwe pluisjes..

Hoe is het klimaat daar?
Het is heel verschillend aan welke kant van de berg je bent, en op het noorder of het zuider eiland, dat scheeld ook. Hoe verder noordelijk hoe warmer. We zitten nu op het zuidereiland, en was afgelopen week 3 keer 25 / 30+ graden en de andere dagen tussen de 15 en 20 graden, dus daarover klagen we nu niet. Echt regen hebben we nu nog niet gehad, enkel wat miezer, maar aan deze kant van de bergen valt jaarlijks slechts 600mm regen, terwijl het in de fjorden aan de andere kant van de bergen jaarlijks tot 6,5meter regen valt.. Volgende week gaan we zuidelijker, ben benieuwd of we dan duidelijke verschillen merken. Maar dat zullen we dan wel weer laten weten.

Hoe zit het nu met het tijdverschil?
Nu lopen we nog 12 uur voor op Nederland, alleen nu hoorde ik dat ze hier ook de klok gingen verzetten, maar wanneer, en welke kant op weet ik eigenlijk nog niet, dat moet nog uitgevogeld worden. Ook heb ik hier verder weinig benul van tijd en data.

Is het niet eenzaam daar?
Soms, nu we hier zitten wel wat, want als we nu (avond) buiten kijken zien we letterlijk geen hand voor ogen en nergens ook maar één lampje.. maar eenzaam, daar moeten en kunnen we zelf iets aan doen als we dat vinden, maar ik vindt het nog niet. En ook in de backpackers hotels is er altijd wel wat aanspraak wanneer we daar zijn, dus moet het zelf gezellig maken, maar dat is thuis ook zo..

Hoe is het stappen daar?
Stappen, tsjah, blijft vreemd hier, echt stappen hebben we nog niet gevonden, ook omdat we steeds ergens anders zitten, en niet steeds op de zelfde plaats, maar we vermaken ons wel, we hebben tot op heden nog elke avond aan een lekker koud pilsje(Tui / Spheit’s / Canterbury braught) gezeten dus ook dat komt wel goed..

Hoe is de natuur daar?
Net zo afwisselend als het weer, enfin zie de foto’s
Hier rond Rakaia provincie Canterbury is eigenlijk heel weinig moois te zien, hier zijn elle lange rechte wegen, met links en rechts hele hoge heggen (tot 8meter) om de wind van zee te breken, hier is het ook heel vlak, daarom is hier ook melkveehouderij op zo’n grote schaal mogelijk. Ook zie je hier veel schapenhouders en akkerbouw. Omdat hier zo weinig water valt per jaar, zijn ze nu (zomer) hier bijna continu aan het beregenen.

Hoe is het vrouwelijk schoon daar?
Daan, als je voor de dames hierheen wilt komen, hoef je dat niet te doen, gemiddeld hebben ze een grotere massa/ omvang dan in Nederland… De enige die wel wat schoons vertonen zijn backpackers…

Heb je, je viltjes al vernietigt?
Nee, heb ik nog geen tijd voor gehad, wel heb ik er enkele opgehangen, ter aankleding van ons saaie kantoortje, en hier hebben ze geen viltjes op de bar, en als we in de bar waren was ik mijn viltjes vergeten, dus helaas.

Mis je Geertje / thuis / vrienden / scouting e.d. al?
Wat is missen?, af en toe wel, maar het is niet zeker dat ik deze kans nog een keer krijg, dus wat in nu mis, haal ik over 7 weken wel weer in.. 7 weken nog maar ja..

Waarom ben je in Nieuw Zeeland stage gaan lopen?
1. Omdat ik hier goede verhalen van gehoord had,
2. Omdat het verplicht is van onze school om minimaal 8 weken in een anderstalig land stage te gaan lopen,
3. Omdat het niet mogelijk is om verder weg te gaan dan naar hier,
4. Omdat het hier nu zomer is.
Dat ik nu bij een melkveehouder zit is meer omdat Niek die mee is gegaan dit zeer interesseert, mij maakte het niet zoveel uit als ik maar weg kon, en nu hebben we mooi al een flink deel gezien, wat het ook leuker maakte..

Hoe bevalt de auto?
Goed! We hebben een cd speler, hier wat lege cd’s gekocht, Hazes, wc-experience, Jan Smit, red hot chili peppers, en vele andere hebben we al afgespeeld in onze Nissan. We hebben dit weekend weer een 900km afgelegd zonder problemen. Wel heeft onze auto wat kuren, maar dat mag met een auto uit 1986. Het lampje van ‘exh temp’ brand vrijwel continu, bij de garage zeggen ze dat het komt door een los kabeltje maar ik geloof dat niet, want af en toe brand het lampje niet, dan weer heel licht en dan weer heel fel… maar zolang we kunnen blijven rijden vind ik het goed. Ook begint hij te stotteren tussen de 3000 en 4000 toeren, dus we moeten of op tijd schakelen of eventjes flink de pin in stampen :D

Ben je niets vergeten thuis?
Jawel.. om te beginnen m’n telefoon lader.. de eerste twee weken heb ik slechts één keer per dag m’n gsm aangezet om te kijken voor sms, maar nu heb ik een autolader gevonden dus dat is opgelost. Ook had ik meer korte broeken en shirtjes mee moeten nemen, maar die heb ik hier dus maar gekocht. Woordenboeken, boeken en dictaten van school ben ik ook vergeten, maar gelukkig heeft Niek daar wel aan gedacht. Verder heb ik nog niets ontdekt dat ik vergeten ben..

Zo dat was het weer wel voor eventjes, misschien doe ik zo’n FAQ nog wel eens een keer, maar voorlopig niet…

Gr van uit de zomerse kant van de aardkloot

• 05 Maart 2007 - 08:07

Gijs :

hey die joost

je heb mooie foto's op je site staan maar dat je nog nooit koeien had gemolken verbaast mee wel. als je dat eerder had gezegde had ik je het nog wel kunnen leren. Ons feest was zaterdag weer een zatte bedoeling was wel gaaf hiet was ook druk. doe ze daar de groeten van mee en we horen het nog wel

Gijs Borsten anders weet je niet van welke Gijs het komt

• 05 Maart 2007 - 14:25

Geertje:

ik geloof nu idd wel dat het 4 kantjes waren!

Maar het is een lang en leuk verhaal/interview.. :D

• 05 Maart 2007 - 16:27

Mieke:

Gaaf koeien halen met de Qaud. Misschien een idee voor Wim en Mieke die zullen dat trouwens wel leuk vinden dat je kunt melken, kunnen ze ook eens een weekendje op vakantie.;)

• 07 Maart 2007 - 17:06

Bas:

Je mist de zusjes wel en mij niet? Schande!¡!
    O jee, ze roepen me weer (ik mis mijn zusjes niet!)

• 07 Maart 2007 - 19:55

Frans Van Gils:

Hey Joost,
    Ziet er allemaal goed uit.
    Hebben ze daar ook tuincentra? Als je d'r een paar ziet of kwekerijen, maak eens een fotootje.

groetjes
    Frans

• 08 Maart 2007 - 12:01

Pepi:

Hee Joost, klinkt goed!! en gave foto's! heel veel plezier nog!! xx

• 08 Maart 2007 - 18:44

Loes:

ja joost, wat fijn te horen dat je ons mist :).. ook heel fijn om te weten dat je voort zelf kunt wassen, strijken, boenen, koken etc. we zullen het onthoude ;)
    ooo,, al kiwi's gezieen trouwesss???? xxloess

• 10 Maart 2007 - 10:54

Peul :

ik zie ut wel da gij daar wel op je plaats zit , mar mis je nie een trappistje qaudruppeltje
    bij jue thuis op het terras as ge treug bent dan drinken we er een of 2

mar k gai wir werke ja da moet ok gebeuren

de groeten daar an de andere kant van der wereld

houdoe

• 10 Maart 2007 - 15:34

Inge Vd B:

Heb je tarzan ook al zien rondslingeren??

kvin die koei zomaar mager...

maar lang en leuk verhaal! Zo komen we nog is iets te weten!Goed om te lezen dat jullie je wel redden en vermaken!!! Groetjes!

• 11 Maart 2007 - 13:08

Oma En Opa:

Je foto's zijn heel mooi.
    Bij ons begint de lente ook, we zijn nu bij jullie pa op ziekenbezoek, maar hij lust alweer een borreltje hoor. Groetjes en tot een volgende keer.